Neden Bulgur?

Bulgur genellikle durum tipi sert buğdaydan (Triticum Durum) yapılmaktadır. Bu buğdayın temel özelliği, gluten (protein) miktarının yüksek olmasıdır. Buna karşılık nişasta miktarı düşüktür. Diğer yandan durum buğdayında azotlu ve pigment (renk) maddeleri bulgura uygun miktardadır. Buğdayın pişirilmesi esnasında; nişasta, azotlu proteinlerle kimyasal yapı oluşturarak, pişme sıcaklığının etkisiyle jelatinleşerek sert bir yapı oluşturur. Aynı zamanda, pişme sıcaklığının etkisiyle mikroorganizmalar ve gıdaların bozulmasına sebep olan enzimler inative olarak; biochemical reaksiyonlar durdurulmuş olur, bu sebeple bulgurun raf ömrü artırılmış olur. Pişme işleminin tam gerçekleşmediği durumlarda, son ürün kalitesi düşük olurken, cam ve sert yapı bozularak; böceklere ve haşerelere karşı bulgurun dayanaklılığı azalır. Bir Gıda Maddesi Olarak Bulgurun Üstünlükleri ve Özellikleri

  1. Besin değerinin yüksekliği,
  2. Fiyatının düşüklüğü,
  3. Stoklanabilirlik ve dayanıklılığının yüksekliği,
  4. Kolay hazırlanabilirlik
  5. Böcek ve haşereye dayanıklılığı
  6. Sahip olduğu fiberden dolayı, bağırsak kanseri riskini azaltabilmesi,
  7. Yarı mamül özelliği,
  8. Sıcak ve rutubete dayanıklılığı,
  9. Bulgurun kimyasal ve fiziksel özellikleri TS-2284’e göre düzenlenerek, üretim bu standartlar çerçevesinde gerçekleşmektedir.